Heb je lipoedeem, lymfoedeem, of lipolymfoedeem? Het is soms verwarrend, al die termen. Kort gezegd: oedeem = vocht. Lipiden = vet. Lymfe is vocht dat door het lymfestelsel wordt afgevoerd. En dan is er ook nog veneus oedeem: veneus heeft te maken met de venen (de aderen = de terugkerende vaten van de weefsels naar het hart).
Het verschil tussen lipoedeem, lymfoedeem, lipolymfoedeem en veneus oedeem
- Lipoedeem
- Lymfoedeem
- Lipolymfoedeem
- Veneus oedeem
Lipoedeem
Oedeem (letterlijk: vochtophoping) is bij deze aandoening eigenlijk een verkeerd gekozen woord. Bij lipoedeem is er onevenredige vetafzetting, vooral op de benen.
Lipoedeem kan beginnen met pijnlijke, zware en/of vermoeide benen, waarna later vetafzetting volgt, maar ook andersom.
Vaak sporten vrouwen met lipoedeem meer en eten ze minder dan anderen, toch vermindert het vet op de benen daardoor nauwelijks.
Een misvatting is dat vrouwen met lipoedeem altijd overgewicht hebben: het gewicht is vaak ongelijk verdeeld, waarbij het bovenlichaam vaak veel slanker is dan het onderlichaam. Ook slanke vrouwen kunnen lipoedeem hebben.
De oorzaak van lipoedeem is nog onbekend. Wel is duidelijk dat het vaak begint na een hormonale overgang. Vaak begint het in de puberteit, soms na een zwangerschap of in de overgang.
Vrouwen met lipoedeem lopen vaak lang rond met uiteenlopende, onbegrepen klachten, voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Klachten kunnen zijn: pijnlijke benen (soms al bij aanraken), rusteloze benen, zware benen, snel blauwe plekken, stramme gewrichten, snel koud hebben of juist oververhit zijn.
Lymfoedeem
Door het hele lichaam liggen lymfevaten en lymfeklieren. Dit lymfestelsel zuivert lymfevocht en voert het af. Als dit niet goed werkt, ontstaan er vochtophopingen. Afwijkingen aan het lymfesysteem kunnen aangeboren en niet-aangeboren zijn.
Niet-aangeboren lymfoedeem kan ontstaan na operaties, ongelukken, infecties, ontstekingen of bij andere aandoeningen. Lymfoedeem komt bij vrouwen vaak voor in de onderbenen.
Factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op de mate van vochtophoping: warme dagen, stilzitten of stilstaan, slecht slapen.
Lipolymfoedeem
Sommige vrouwen krijgen de diagnose lipolymfoedeem. Dit is een samentrekking van lipoedeem en lymfoedeem. Vaak zien we bij lipoedeem een verstoorde doorbloeding en afvoer van afvalstoffen in het bindweefsel. Het bindweefsel verhardt en lymfevaten (ook in het bindweefsel), kunnen minder goed hun werk doen. Het gevolg is dat vocht minder goed wordt afgevoerd.
Lipolymfoedeem is dus lipoedeem (waarbij slechte doorbloeding en vetophopingen op de benen optreden) en bijkomend (niet-aangeboren) lymfoedeem (vochtophopingen).
Veneus oedeem
Voor zowel lymfoedeem, lipoedeem, veneus oedeem als lipolymfoedeem geldt dat het heel belangrijk is om het weefsel in beweging te houden. Dit kun je doen door zelf dagelijks te bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen, stretchen, yoga, trappen lopen, stofzuigen) en door massages en behandelingen die het weefsel in beweging zetten, zoals Quadrivas Therapy en natuurlijk de behandelingen in De Benen Kliniek.
Lees ook het ervaringsverhaal van één van onze vele cliënten met lipoedeem: “Ik kan weer vliegend de trap op.”
Onze missie: Iedere vrouw haar beste benen. Project #jebestebenen