Waarom werken we op de fascia? Fascia, of fascie in het Nederlands, is een netwerk van spinnenwebachtig bindweefsel. Dit bindweefsel zorgt ervoor dat het lichaam een eenheid is. Het is een soort verpakking rondom onze botten, gewrichten, organen, de bloedvaten, lymfevaten, spieren, pezen en zenuwen. Als een 3-D-netwerk geeft onze fascia (bindweefsel) ons lichaam letterlijk vorm.
Maar fascia is meer dan alleen verpakking voor onze botten, spieren, bloedvaten, lymfevaten, organen en zenuwen. De spinnenwebachtige draden van de fascia zijn ijzersterk en flexibel en vormen samen een intelligent communicatiesysteem door alle weefsellagen heen. Informatie wordt in de vorm van trillingen over relatief grote afstanden binnen het lichaam doorgegeven door de fascia.
Waar kan het misgaan?
Tussen en rondom de fascia zit een soort gel. Die hoort vloeibaar te zijn, zodat de bindweefseldraden soepel langs elkaar kunnen bewegen. Daardoor kunnen bindweefsel, spieren, gewrichten, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen soepel langs elkaar schuiven als wij bewegen. Maar door invloeden van buitenaf, kan deze soepele gel stug en plakkerig worden. Dit kan komen door te weinig beweging, een ongeluk, een operatie, een blessure of door een aandoening (lipoedeem). Daardoor gaat het bindweefsel op de aangedane plekken met elkaar verkleven en verstijven (verlittekenen of verbindweefselen). Daardoor verminderen de elasticiteit en flexibiliteit van de fascia.
Wat betekent dit?
Als de elasticiteit en flexibiliteit van de fascia verminderen, betekent dit minder bewegingsvrijheid ter plekke. Structuren als spieren, pezen, bloedvaten en lymfevaten kunnen het werk waar ze voor ontworpen zijn, minder goed uitvoeren. Daarnaast zorgen verklevingen in het bindweefsel ervoor dat zenuwuiteinden op die plek geprikkeld worden, waardoor pijn ervaren kan worden.
Het goede nieuws
Het goede nieuws is dat ons bindweefsel/de fascia relatief gemakkelijk te beïnvloeden is. Met de juiste bindweefselmassage kan de gel weer vloeibaarder worden en de verkleefde bindweefsellagen weer losser en soepeler gemaakt worden. Omdat de fascia door heel het lichaam met elkaar verbonden is, is het belangrijk om naar een groter gebied te kijken dan alleen het probleemgebied.
Wil je zien hoe werkende fascia er in het echt uitziet? Bekijk dan deze Video van Dr. J.C. Guimberteau. Deze Franse arts was de eerste die het lukte om werkelijke beelden van levende fascia te maken. De beelden zijn gemaakt in een operatiekamer en worden dan ook voorafgegaan door een kijkerswaarschuwing.
.